Frits van Oostrom
NOBEL STREVEN
Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode
Nominatie voor de Libris Geschiedenisprijs 2018

Frits van Oostroms jongste boek Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode is een van 5 genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenisprijs. Deze prijs eert Nederlandstalige boeken over geschiedenis die zowel getuigen van oorspronkelijk onderzoek als een breed publiek aanspreken. Op 28 oktober 2018 zal juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem de Libris Geschiedenis Prijs 2018 uitreiken in een live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Meer informatie
Filmpje: Frits van Oostrom vertelt over zijn boek Nobel streven
Nobel Streven is nu ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek
Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.

Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men over hem college gaf, en tot aan de Engelse koning Henry v. In Nobel streven is de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, gereconstrueerd en vervat in een verhaal.
Nieuw: bloemlezing (met vertaling) uit Des coninx summe, verzorgd door Ingrid Biesheuvel
Trailer 'Nobel Streven'